פצעי לחץ (Bed Sores / Pressure Ulcers) הם פצעים הנוצרים בגוף, כתוצאה מחוסר תזוזה במצבי שכיבה או ישיבה ממושכת. פצעים אלו נגרמים בעיקר במטופלים סיעודיים המתקשים לזוז, או בחולים במצב צמח שאינם זזים כלל. כמו כן יש גורמי סיכון נוספים ובהם מחלות כלי דם, תת תזונה, כשל חיסוני, בצקות וחסך תחושתי בשל מחלות נוירולוגיות (דמנציה, פרקינסון, טרשת נפוצה).
שכיחותם של פצעי לחץ הוכפלה בעשר השנים האחרונות, והם ממשיכים להוות בעיה עבור מטופלים המוגבלים או מרותקים למיטה. כ-70% מפצעי הלחץ מתפתחים בבני 70 ומעלה, והם נוצרים תוך כמה שעות ספורות וגורמים לכאב, חוסר נוחות, ריח רע והפרשות. מעבר לכך פצעי לחץ עלולים לאפשר כניסת חיידקים וזיהומים, מאריכים את האשפוז וההחלמה, וכן מעלים את הסיכון לתמותה עד פי 2 תוך 30 יום לאחר שחרור מאשפוז (נתונים: ויקירפואה).
כאשר אדם נמצא במצב של חוסר תזוזה מתמשך, ובעיקר כאשר הוא שוכב או יושב, הלחץ הנוצר בין הגוף למשטח מונע מהדם לזרום בצורה תקינה. רוב פצעי הלחץ נוצרים בחלק הגוף התחתון, מתחת לקו המותניים, ובעיקר באזור אגן הירכיים. בנוסף יש אזורים בגוף שמועדים יותר להיווצרות פצעי לחץ, כגון עורף, שכמות, גב, ברכיים, קרסוליים ועוד.
לפי עומק הפצע והרקמות המעורבות, ניתן לקבוע 4 דרגות חומרה:
כמו בכל מצב רפואי אחר, מניעה היא הטיפול העדיף ביותר. ניתן למנוע פצעי לחץ באמצעות מספר שיטות ואמצעים:
צפו: מזרן למניעת פצעי לחץ
במידה שלא הצלחנו למנוע היווצרות של פצעי לחץ, נידרש לטפל בפצעים שנוצרו. הטיפול בפצעי לחץ הוא ממושך ודורש גישה רב מערכתית, בין אם בבית ובין אם במוסד טיפולי כלשהו - רופאים, אחים/אחיות, מומחים לשיקום, מרפאים בעיסוק ועוד.
בהתאם לדרגת החומרה של הפצעים, תיושם השיטה העדיפה לטיפול: שינוי תנוחה והפחתת הלחץ על האזור הפגוע; תזונה מתאימה הכוללת חלבונים; תרופות אנטיביוטיות; ניקוי וניקוז הפצעים; חבישה אטומה של הפצעים; שימוש במכשיר ואקום המנקז את ההפרשות, מפחית בצקות ומשפר את זרימת הדם.
עוד פוסטים שיכולים לעניין אותך...